Geplaatst op

Je rijbewijs halen doe je zo

Rijles

Je wil leren autorijden, maar hebt geen idee waar je moet beginnen? Hieronder hebben we alle informatie verzameld die je moet weten als je voor je rijbewijs wil gaan.

Welk rijbewijs?

Om met een personenwagen te rijden, heb je een rijbewijs B nodig. Hiermee mag je tot maximaal 8 personen vervoeren, jezelf niet meegerekend.

Leeftijd

Vroeger moest je 18 jaar zijn om je praktijkexamen te mogen doen. Nu kan je via het programma 2toDrive, ook wel begeleid rijden genoemd, al vroeger van start gaan. Als je deelneemt aan dit programma mag je:

  • Vanaf 16 jaar je theorie-examen afleggen;
  • Vanaf 16,5 jaar praktijklessen volgen en een tussentijdse toets doen;
  • Vanaf 17 jaar je rijbewijs halen. Als je voor je 18e slaagt, moet je tot je 18e begeleid worden door een coach. Je hebt dan naast je rijbewijs ook een begeleiderspas nodig.

Theorie-examen

Je kan je op verschillende manieren voorbereiden op je theorie-examen:

  • Theorielessen bij een rijschool: sommige rijscholen bieden zowel theorie- als praktijklessen aan.
  • Theorieboek: dit kun je vinden bij een (online) boekenwinkel, je opleider of bij uitgevers van verkeerleermiddelen. Let er bij de aankoop op dat het een recent theorieboek is, verkeersregels kunnen veranderen.
  • Online cursus: verschillende websites bieden dit aan. Daarnaast kun je alle verkeersregels en de betekenis van verkeersborden terugvinden op rijksoverheid.nl.

Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen:

  • Gevaarherkenning: je herkent gevaar en weet wat je moet doen in een bepaalde situatie
  • Kennis: je kan feiten en regels herkennen en benoemen
  • Inzicht: je kan regels toepassen en juiste beslissingen nemen

Via de website van het CBR kan je voorbeelden bekijken van elke soort vraag die op het examen gesteld zal worden. Ook vind je er een uitgebreide omschrijving van de onderwerpen die op het examen aan bod komen.

Gezondheidsverklaring

Om je praktijkexamen te kunnen doen, moet je kunnen aantonen dat je gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Daarom moet je een Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen. Dit doe je best voordat je met je lessen begint. Soms moet je namelijk naar een medisch specialist, of een rijtest afleggen.

Rijles

Vooraleer je je rijbewijs kan behalen, volg je rijlessen bij een rijschool. Op de Rijschoolzoeker van het CBR vind je een overzicht aan rijscholen met hun adresgegevens en slagingspercentage. Een hoog slagingspercentage (boven 50 %) wil zeggen dat veel mensen de eerste keer slagen voor hun examen.

Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Het gemiddelde is ongeveer 39. Je rijinstructeur zal vanuit ervaring het beste kunnen inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt. Het is belangrijk dat je regelmatig lessen volgt. Hierdoor leer je sneller en zul je minder lessen nodig hebben.

Praktijkexamen

Tijdens je rijlessen word je voorbereid op je praktijkexamen. Je rijinstructeur zal samen met jou bepalen wanneer je klaar bent om je examen af te leggen. Je moet dan via het CBR je rijschool machtigen om voor jou het examen te reserveren.

Je kan er ook voor kiezen om een tussentijdse toets af te leggen. Dit is een soort proefexamen, waarin je dezelfde dingen moet doen als tijdens je praktijkexamen. Je kunt een tussentijdse toets aanvragen via je rijschool.

Ben je geslaagd voor je praktijkexamen? Dan kun je na de examendag je rijbewijs aanvragen bij je gemeente. Ben je gezakt? Dan zal je examinator met jou overlopen waar je voor volgende keer moet aan werken. Het is best om dan zo snel mogelijk weer met lessen te beginnen.