Geplaatst op

Huis verkopen, hoe doe je dat?

Woonhuis verkopen

Je wilt van je huis af en hebt geen idee hoe je dat kunt bewerkstelligen? Lees dan verder. Het verkopen van een huis is niet zomaar iets. Er komt hoe dan ook veel bij kijken. In dat kader is het bijzonder verstandig om in zee te gaan met een verkoopmakelaar. Die ontzorgt op alle vlakken. Natuurlijk kun je zelf proberen je huis te verkopen. Daar gaat echter ontzettend veel tijd in zitten, terwijl de kans dat je verkoopt aanzienlijk kleiner is dan wanneer je met een makelaar in zee gaat. En dan zwijgen we nog maar even over de slapeloze nachten en de stress die je ervaart. De eerste stap bij het verkopen van je huis moge dan ook duidelijk zijn; een verkoopmakelaar in de arm nemen.

Drie verschillende fases: de voorbereiding, de verkoopfase en de overdracht

Het proces rond de verkoop van je huis kun je grofweg opdelen in drie verschillende fases: de voorbereiding, de verkoopfase en de overdracht. Voor je echter aan de overdracht toe bent, moet er heel veel gebeuren. Nadat je dus een verkoopmakelaar in de arm hebt genomen, staat de voorbereidingsfase in het teken van samen met de makelaar de vraagprijs van je huis bepalen, het huis verkoop klaar maken, het plaatsen van een verkoopbord, promotiemateriaal laten maken en advertenties van je huis verspreiden. Ga je met een makelaar in zee, dan zal die veel van deze werkzaamheden voor zijn rekening nemen. Dat bespaart jezelf al ontzettend veel tijd en energie. Zeker in de voorbereidingsfase is de makelaar goud voor je waard.

Voorlopig koopcontract en ontbindende voorwaarden

Liever vroeg dan laat leveren de inspanningen in de voorbereidingsfase resultaat op, dit in de vorm van mensen die interesse hebben en willen komen kijken. De verkoopfase is dan echt beginnen. Loopt het nou geen storm met de interesse, overweeg dan bijvoorbeeld een open huis te organiseren. Geïnteresseerden willen je huis graag bezichtigen? Ook dit kun je beter aan de makelaar overlaten. Hij weet toch vaak de juiste dingen te zeggen om mensen te enthousiasmeren. Ook het onderhandelingsproces laat je bij voorkeur aan de makelaar. Zelf ben je vaak te emotioneel betrokken en bovendien weet de makelaar vaak meer. Hij kent de markt, weet wat een reële prijs is voor je huis en bovendien kan hij zonder emoties veel harder onderhandelen. Ook nu geldt dat vroeg of laat er een partij komt die akkoord gaat met de prijs en die ja zegt. In dat geval wordt er een voorlopig koopcontract opgesteld. Het is goed je te verdiepen in eventueel ontbindende voorwaarden die dan gelden. Zo weet je waarom de deal eventueel niet door kan gaan. Ook de makelaar kan je er meer over vertellen.

Sluit de deur van je huis voor de laatste keer

Is ook dat in orde, dan volgt de officiële overdacht bij de notaris en moet jij je eigen verhuizing gaan plannen. Vergeet niet je inboedel- en opstalverzekering op te zeggen en de meterstanden op te nemen en door te geven. Kijk vervolgens nog een keer achterom en sluit vervolgens de deur van je huis voor de laatste keer. Op weg naar een toekomst op een andere plek. Ondertussen heb je uiteraard zelf al iets nieuws gevonden, iets waarvoor je ook weer een makelaar in kunt schakelen. Want ook dan draait het uiteindelijk om het onderhandelen en het afdwingen van zo gunstig mogelijke voorwaarden. Werk van een specialist dus, en dat is een makelaar. Juich bij zowel de verkoop van je huis als bij de aankoop van een woning nooit te vroeg. Zowel de kopers van jouw huis en ook jijzelf moeten eerst de financiering in orde zien te krijgen. En dat is iets dat in deze tijd niet zomaar even geregeld is.